Pre Polomku

Pre Polomku

Polomské vesty a brusliaky. To boli prvé časti krojov, ktoré ma upútali na tvorbu jednej mini kolekcie Pre Polomku.

 

Pri tvorbe kolekcie Polomka, som vychádzala z výšiviek na opleckách, brusliakoch a čepcoch z polomského mužského kroja a košieľ.

Ako hlavnú a základnú časť výšiviek sa stal krížikový steh, ktorý sme preštylizovali do tvaru malej hviezdičky. Typické tvary pre polomské čepce sú kosoštvrorce, štvorce, a neskôr pribúdali aj rôzne tvary kvetov pripomínajúce hviezdičky. S týmto vzorom som ďalej pracovala a vznikla tak kolekcie inšpirovaná polomskými čepcami a výšivkami z tejto dedinky.

 

Stále keď sa tvorí nová kolekcia, v ateliéri je taká iná nálada,všetci sa tešíme, že sme spolu vytvorili opäť niečo nové, tie výšivky sú všetky zakaždým nádherné a ja sa stále ako malé dieťa teší na nové a nové tvary výšiviek ako vznikajú nové farby pod našimi rukami, či už sú to ručné výšivky, na ktoré nedám nikdy dosputiť a aj keď sme začali čoraz viac využívať pomov strojov pri výšivkách, trend ručnej výšivky v našej tvorbe si ponecháme kým nám oči a ruky budú stačiť :-).

Tvorím na základe pocitu a intuície, čo sa mi páči v danom momente a rada by som to nosila aj ja, chcem to mať v kolekcii a chcem to mať v ponuke.

Aj preto som si ako ďalšiu dedinku vybrala práve Polomku. Horehronie, Horehron, Poľana, Senohrad, sú pre mňa miesta srdcu blízke. Sú to podobné kraje ako miesto kde som vyrastala, lúky a lesy kde sa chodím prechádzať takmer každý deň a zbieram inšpiráciu alebo chodím iba tak vypnúť. 

A ako sme tak odprezentovali poslednú kolekciu Kvety Senohradu, ozvala sa mi pani Lenka priamo z Polomky, či by bolo možné s nami spolupracovať. Lenka mala nejakú predstavu o malej prehliadke alebo prezentácii formou malej prednášky počas slávnostných dní pre dedinku Polomka. 

Ja som sa jej ale priznala, že na Polomke pracujeme posledný rok ale zatiaľ sme mali všetko iba na papieri, rozplánované. Navrhla som s malou dušičkou, že už ak máme prísť do Polomky odprezentovať našu tvorbu, najradšej by som tam prišla s kolekciou inšpirovanou práve touto dedinku a žiadnou inou. Lenka sa potešila a hltala každé jedno slovo, ktoré som navrhla. Bola to milá krátka ale zato bohatá schôdzka, kde sme prebrali naše predstavy. 

Na výrobu a prípravu sme ale už nemali dostatok času. Každá kolekcia sa pripravuje rok dopredu. To znamená výšivka a návrhy, skice jednotlivých modelov sú pripravené iba na papieri. Technické nákresy, farebnosť, výber látok sa pomaly zbiera na police a postupne sa pripravujú grafické návrhy, spracúvavajú sa výšivky do vyšívacích strojov, vyšívajú sa diely živôtikov, rukávov sukníc ručne niekoľko mesiacov. Samotné šitie kolekcie trvá približne 2 mesiace. 

Na kolekciu Pre Polomku sme mali necelé 2 mesiace celkových príprav. Aj preto je táto kolekcia v menšom celkovom počte ako ste zvyknutí. Tvorí ju spolu 16 modelov, ktoré sa dajú kombinovať či už spolu s našimi ovyšívanými kúskami alebo si vytvoríte svoj osobitý jedinečný outfit s kúskami z vášho šatníka.

Ešte raz sa vám chcem silno poďakovať za podporu, ktorý ste všetci prišli na naše predstavenie novej mini kolekcie Pre Polomku,

  za pozvanie pani Lenke, modelkám aj dievčatám z folklórneho súboru, ktoré nám pomohli predviesť tieto kúsky a dúfam, že sa vám naša mini kolekcia bude páčiť.

Pozdravuje Jarka a tím JWK

Pre Polomku